Parc Hydro-Québec
Parc Hydro-Québec
Montréal (Québec), Canada

Located in the heart of the vibrant Quartier des Spectacles in Montreal, adjacent to the Centre for Sustainable Development, Parc Hydro-Québec unfolds like a huge metal grill suspended above a naturalized ground surface – a play upon the urban tree grate. Completely permeable, this device permits the creation of growing conditions comparable to that of a forest, allowing rainwater to flow naturally into the soil and protecting the ground from compaction. A composition of native plants forms the groundcover surrounded by a grid of thirty honey locust trees planted unevenly, transforming this space into a vault of freshness.

Client
Hydro-Québec

Collaboration
MENKÈS SHOONER DAGENAIS LETOURNEUX architectes, Éclairage Public, Albert Mondor (horticulture)

Area
3260 m2 (0.8 acre)

Awards

AAPC
National Citation – Design Category

Ordre des Architectes du Québec
Public Choice Award – In collaboration with avec MENKES SHOONER DAGENAIS LETOURNEUX Architectes

Year
2008-2012

Status
Built

Categories
Institutional
Park
Photo, Guillaume Paradis, CC+A
Plan, CC+A
Photo, Guillaume Paradis, CC+A
Parc Hydroquebec - Montreal, CC+A
Parc Hydroquebec - Montreal, CC+A
Parc Hydroquebec - Montreal, CC+A
Parc Hydroquebec - Montreal, CC+A
Photo, Guillaume Paradis, CC+A
Photo, Guillaume Paradis, CC+A
Photo, Guillaume Paradis, CC+A
Photo, Guillaume Paradis, CC+A
Photo, Guillaume Paradis, CC+A
Photo, Guillaume Paradis, CC+A
Photo, Guillaume Paradis, CC+A
Photo, Guillaume Paradis, CC+A
Photo, Guillaume Paradis, CC+A
Localisation, aerial view, CC+A
Existing conditions, CC+A
Concept, CC+A
Conceptual image, CC+A
Conceptual image, CC+A
Conceptual scheme of permeability, CC+A
Conceptual scheme of permeability, CC+A
Conceptual scheme of permeability, CC+A
Photo, Guillaume Paradis, CC+A
Photo, Guillaume Paradis, CC+A