Tom I
Tom I
Montréal (Québec), Canada

Inauguration of the Montreal Museum of Fine Arts Sculpture Garden 2012

‘TOM’ is a temporary garden that transforms the avenue to the Museum into a field of 3500 ‘Temporary Overlay Markers’ (TOM).  These are the same markers used to demarcate temporary lanes in highway work zones before permanent lane lines are installed.  Planted according to a regular grid, these raised markers delineate a pointillist expression in yellow and white.  The transformed roadway evokes a carpet of daisies while borrowing and multiplying an element from the world of automobile road culture.  The chromatic surface outlines what will become a permanent dedicated pedestrian zone in the near future, physically and visually bringing together the collection of new and old pavilions that compose the architectural assemblage of the institution.  ‘TOM’ becomes a courtyard garden that merges pavement with the notion of flowers.

Client
Montreal Museum of Fine Arts

Area
350 m2

Awards

Canadian Society of Landscape Architecture
National Citation – New Directions (TOM I & TOM II, 2012 & 2013 Editions)

Year
2012

Status
Completed

Categories
Installation
Institutional
Photo, Guillaume Paradis, CC+A
Conceptual image, source unknown
Photo, Guillaume Paradis, CC+A
Plan, CC+A
Guillaume Paradis, CC+A
Guillaume Paradis, CC+A
Guillaume Paradis, CC+A
Guillaume Paradis, CC+A
Guillaume Paradis, CC+A
Guillaume Paradis, CC+A
Guillaume Paradis, CC+A
Guillaume Paradis, CC+A
Guillaume Paradis, CC+A